V noci, když ulehám do postele, rád si listuji některou z fotografických knih z mé knihovny. Stránky šustí pod prsty a tiché příběhy obrazů přede mnou proplouvají. Některé fotografie mne vtáhnou a déle si je prohlížím. Okamžiky vyňaté z proudu času, tvary, odstíny, barvy, rytmus za sebou jdoucích obrazů. Skutečnost naplněná smyslem, příběhy světla a stínů.

Mám rád fotografii samu o sobě, ale fotografické knihy někdy ještě více. Je to formát velmi specifický, širší veřejnosti ne úplně známý. Jsou blízké básnickým sbírkám. Jednotlivé fotografie stojí samy o sobě, ale zároveň se proměňují ve vztahu k ostatním. Tím, jak jsou obrazy řazeny, vzniká rytmus i příběh celého díla. Zdá se mi, že se jedná o formát velmi vhodný pro dnešní rychlou dobu plnou anekdotických formátů. Celou knihu můžete prolistovat během pár minut, anebo si ji také prohlížet hodinu či déle. Jako byste nad krajinou proletěli letadlem nebo se rozhodli pomalu jí procházet pěšky. Každý způsob prohlížení má svůj půvab a každý rozkrývá jinou rovinu díla. Navzdory rychlosti, jakou lze knihu vstřebat, může se jednat o uklidňující a meditativní zážitek. Navíc ke knize se lze opakovaně vracet jako k oblíbené hudební skladbě.

Dlužno podotknout, že většina zajímavých fotoknih vzniká především v zahraničí. Knihy, které mám na mysli, jsou svrchovaně autorskou, uměleckou výpovědí. Stejně jako román či básnická sbírka. V Česku jednak není tradice takovýchto knih a zároveň jsme velmi malý trh, kde se takový okrajový formát stěží zaplatí. Opravdová foto kniha vyniká nejen kvalitou fotografií, ale i zpracováním, typografií, volbou vhodného papíru a tisku. V Česku vedle monografií, vychází jen občas opravdová a kvalitní autorská kniha. Nejčastěji narazíte na dvě vydavatelství: Kant a Torst.

Pokud byste chtěli nahlédnout do pestrého světa foto knih, nejlepší je si projít web jednoho z největších amerických prodejců foto knih, photo-eye. U mnoha knih nabízí i náhledy vnitřních stránek. Bohužel knihy jsou obvykle poměrně drahé. V Praze je několik knihoven, které disponují sbírkou zajímavých, zahraničních fotografických publikací (svého času jsem chodil do knihoven FAMU či Galerie Langhans), ale ve většině případů jsou knihy dostupné jen prezenčně a po omezenou otvírací dobu. A já si nejraději prohlížím knihy večer, v posteli, v samotě a tichu. Tak sním o knihovně, která bude mít nabídku zajímavých titulů, které si budou moci lidé půjčit domů. Snad ten sen jednou přeměním ve skutečnost. 

Rinko Kawauchi: Iluminance

Z knihy Iluminance od japonské fotografky Rinko Kawauchi

Monografie Jana Svobody

Monografie Jana Svobody z edice Fototorst

Henri Cartier-Bresson: An Inner Silence

Kniha portrétů Henri Cartier-Bressona