Bylo, nebylo. Možná spíše nebylo, ale je. Abych to vysvětlil. V dávných dobách, před novým rokem jsem klientům dával ateliérové portréty jen s retuší. Ale pak se mi to začalo stávat…

Již na náhledech, z nichž si klienti vybírali fotografie pro retuš, jsem trávil hodně času. Prováděl jsem výběr z nafoceného materiálu, upravoval barevnost, kontrast, jas, ořez, atmosféru, zkrátka náhledy začínaly vypadat jako hotové fotografie. U retuší jsem pak šel střední cestou, ani moc ani málo. Během retuší jsem jemně odstraňoval vady na pleti, prosvětloval oči, bělil zuby, ještě jednou jsem upravoval kontrast a barevnost. Vše ale s mírou tak, aby si klient mohl říct, zda chce retuš a úpravy přidat či ubrat. A teď to přijde. U některých jsem se s odstraňováním retuše dostal až k původní fotce v náhledu.

A když chtěl klient další portrét z náhledu nad rámec balíčku? To jsem si začínal připadat jako žába na prameni. Když chcete další portrét, musíte si zaplatit retuš. A když retuš nechcete? Žbluňk.

Takže jsem se zkrátka rozhodl, že kromě retuší budu nabízet i neretušované portréty za nižší ceny než retušované, aby každý klient měl možnost volby.

PS: Na obrázku je vidět mé ojedinělé know-how na manuálně-digitální retuš portrétů. Na tabletu si zobrazím portrét, který pak pomoci vodových barev (aby se daly později smýt) ručně a precizně retušuji. Poté, co jsem s retuší spokojen, portrét znovu přefotím z displeje tabletu. (To je samozřejmě žert.)