Před lety jsem rád psal. Proto jsem již delší dobu uvažoval o sekci blogu, kde bych mohl psát kratší zamyšlení nejen o fotografování, ale i dalších věcech, které se mne dotýkají. Jen jsem nemohl přijít na vhodný název.

Mám rád každodennost, poezii všedního dne. V těch nejobyčejnějších, běžných věcech se často skrývá hloubka, kterou často nevnímáme. Proto jsem se zamýšlel nad názvy, které by se s každodenností pojily. V hlavě se mi neustále vyjevoval chleba. Nejběžnější pokrm, který je ale zároveň obrovským symbolem. Mimo jiné i symbolem všednosti.

Nicméně nazvat sekci blogu Chleba se mi zdálo pravda dosti podivné. Před pár dny, když jsem odpočíval, jsem si vzpomněl na chlebník. Kdo si pamatuje na ty jedinečné výletní brašny, zvané chlebník. Nazelenalá látka a kožené řemínky. V dětství jsem jich měl několik. Když jsem chtěl na internetu zjistit, zda se ještě chlebníky, tedy tašky dělají, k mému překvapení se zobrazily dřevěné a kovové nádoby na chleba. Jen občas taška. Myslím, že tyto klasické výletní tašky patří již minulosti.

Chlebník se mi líbí stále více. Má spojitost s chlebem, mou vizí. Je taškou na chleba. Můžu z něj vytahovat příběhy jako krajíce chleba. Namazané máslem nebo jen tak suché, se solí. Chlebník má pro mne nádech nostalgie. Chlebník zní trochu jako deník. Zároveň je to dostatečně praštěný název, který balancuje na několikerém pomezí legrácky, vážnosti, všednosti, víkendu a zaprášené vzpomínky.  

Líbí se mi různé přívlastky a přídavná jména. Hledal jsem, co by se k chlebníku hodilo. Mám rád barevné fotografie a tak rozhodnutí padlo na jednu z mých od dětství oblíbených barev, bleděmodrou. Bleděmodrý chlebník. Peter Handke používá pro svá díla kouzelné, téměř jedno větné názvy. To mám také velmi rád. Ale Vzal jsem si bleděmodrý chlebník a vyrazil do hor se mi jeví na název sekce blogu už přespříliš.

Několik dní poté, co jsem řádky výše napsal, jsem si vzpomněl na jednu fotografii, kterou jsem chtěl pro tento příspěvek použít. Zcela nesouvisí s chlebníkem. Ale s vnitřním pocitem, z kterého se chci vypsat. A došlo mi, že je to v pytli. Žádný chlebník. Celá hezká teorie kolem chlebníku se zbortila. Typické pro tvůrčí proces. Bleděmodrý horizont. To je to, co mi celý život nedá pokoje, co mne trápí i těší.