Hudebníci – polobozi a hrdinové

Hudebníci pro mne byli vždy jako polobozi či hrdinové z legend a bájí, kteří nám zprostředkovávají zážitky z míst, kam rozum nedosáhne. Hudba mi pomáhá, když je mi těžko na duši a v životě. Je několik písní, které ze mne dokážu sejmout tíhu a dát mi sílu dál pokračovat.

Na hudebnících obdivuji i to, že v sobě jako mnoho dalších umění kloubí řemeslnou dovednost a neustálé cvičení s city, duchovní náplní a inspirací. Když jsem procházel kolem konzervatoří či hudebních akademií, s obdivem jsem pokukoval po studentech a cítil jsem atmosféru aristokracie ducha. Dovedu si představit, že skutečnost bude jiná, komplikovanější. Ale to nevadí. Celý tento komplex pohledů a citů způsobuje, že mne focení hudebníků ať sólových či ve skupinách přitahuje více než jiné a velmi mi pomáhá.

Duo SoUsedi

Fotografie z koncertu dua SoUsedi. Promo fotografie na blogu >

Fotografická jazzová improvizace

Focení jak hudebníků tak i jiných tvůrčích osobností má svá specifika, která mám velmi rád. Dopředu se seznámím s hudbou i osobností hudebníka či skupiny a osobně s předstihem probereme, co je zapotřebí nafotit. Na focení si tak vždy připravím koncepci, v hlavě mám několik fotografií, póz a nálad, které bych rád zachytil. Vybere se vhodná lokalita, denní a roční doba a svícení. 

S tímto většinou fotografování započne. Poté se ale začnou dít věci. Prostor, genius loci, neopakovatelné světlo začnou do fotografování zasahovat. Po krátkém otrkání mezi fotografem a hudebníky se spustí oboustranný tvůrčí proces. Focení se tak změní v inspirací a energií nabitým časoprostorem, kdy nápady přicházejí jak ode mne jako fotografa, tak i od samých hudebníků a světa kolem nás. 

Je dobré, když si ale připravím záchytné body, přesnou představu několika fotografií, ke kterým se můžu vrátit, kdy inspirace okamžikem poleví. Jen jednou jsem zariskoval a měl v hlavě jen určitou náladu a matné představy. Focení se nakonec velmi povedlo, ale já byl na place v napětí, co rychle vymyslet.

Fotografování hudebních promo fotografií a portrétů hudebníků, tak nejčastěji přirovnávám k jazzovým improvizacím. Rámec jazzové písně je předem dán a znám hudebníkům, ale improvizace jsou vždy dílem okamžité inspirace, nálady hráčů i posluchačů a místa, kde se hraje.

Michal Worek Quartet

Promo fotografie jazzového kvarteta Michala Worka. Další fotografie na blogu >

Hudební fotografie

Obvykle se tento žánr fotografie nazývá promo fotografií, protože slouží pro propagaci (z anglického to promote) hudebníků na plakátech, webu, časopisech nebo hudeních nosičích. V tomto pojmenování se pro mne ztratilo důležité slovo hudba. Proto v nabídce mých služeb naleznete netypické Hudební fotografie

Pro hudebníky nabízím nafocení promo fotografií, reprezentativních portrétů, focení koncertů a ilustrační fotografie pro CD.

Kytarista Adam Pavlíček

Portrét kytaristy Adama Pavlíčka. Další fotografie na blogu >