Letos jsem po dlouhých letech opět zavítal do Makedonie. Po roce 2001, kdy zde skončily národnostní nepokoje, stojí Makedonie mimo zájem médií. Přesto země se zajímavými tradicemi i krásnou přírodou žije dál a prochází změnami, které stojí za povšimnutí.

V létě, kdy přes den teploty dosahují 40 stupňů, je v Makedonii živo do dlouhých nočních hodin. V Česku by hřiště kolem 21. hodiny zelo prázdnotou.

Pohled na pohoří Vodno severně od hlavního města Skopje, kde na přelomu století postavili velký osvětlený kříž. Náboženské soutěžení mezi pravoslavím a islámem trvá dodnes a tak vzniká stále víc kostelů a mešit.

Kamarádky ze střední školy. Aleksandra bydlí v Česku, Dragana v Kanadě a bratr Leni se odstěhoval do Austrálie. Makedonské diaspory jsou rozesety po celém světě. Nezaměstnanost kolem 30 procent, pokřivená politická situace přispívá k odchodu mladých lidí do ciziny.

Vozidlo bez benzinového pohonu. Romové v Makedonii žijí stále kočovným životem a nejsou takovým terčem etnické nenávisti jako u nás. Příčin může být mnoho. Jižanské státy žijí více životem blízkým Romům a v Makedonii je etnické napětí spíše mezi albánským a slovanským obyvatelstvem.

Skopje prochází nebývalou přestavbou. Projekt nazvaný Skopje 2014 mění tvář hlavního města, staví se především nové veřejné budovy v historizujícím stylu a sochy národních hrdinů.

Náměstí v centru Skopje s fontánou a sochou Alexandra Velikého na koni. Z reproduktorů zní hudba. Vláda s převahou strany VMRO-DPMNE hraje na populistickou notu, která ji zaručuje vysoké volební preference. Tolik potřebné systémové změny pro podporu zaměstnanosti a podnikání, zkvalitnění zdravotnictví a veřejných služeb jsou ale v nedohlednu.

Nevím, zda se ještě jinde ve světě v dnešní době staví vítězné oblouky.

Alexandr Veliký na koni je dobře vidět ze všech ulic vedoucích na náměstí.

Starý kamenný most v centru Skopje z 15. století. Za mostem bylo vidět pevnost Kale. Teď pohled zastiňují nově postavené budovy. Přestavbě Skopje chybí moderní urbanistická koncepce, která by byla zaměřena na zkvalitnění městského života, jak o to usilují jiné evropské metropole. Zde se projevuje jen snaha o pompéznost a vytváření umělé historie.

Celé nábřeží řeky Vardar v centru města bude ozdobené honosnými budovami.

Bývalé železniční nádraží, které po ničivém zemětřesení v roce 1963 slouží jako městské muzeum. V příštích letech bude obklopeno velkým kancelářským a obchodním komplexem. Stát i soukromí investoři nemají slitování.

Fontána s vyobrazením zpěváka Toše Proeského. Toše zahynul v roce 2007 při automobilové nehodě, čímž se z něj stal rázem národní hrdina. Jeden z příkladů, jak se přes historickou a lidovou zkušenost interpretují současné události. Mýty a hrdinové dnešní doby.

Stara Čaršija, stará část Skopje plná malých obchůdků. Zde naštěstí přestavba nedorazila a život může přirozeně tvarovat její malebnost.

Makedonie je bohatá na vlastní ovoce a zeleninu. I když nenarazíte na nápisy bio či farmářské potraviny, většina ovoce a zeleniny má chuť, kterou v českých supermarketech nenaleznete.

Na veřejných prostranstvích jsou drobné fontánky s pitnou vodou. V horkých dnech velmi příjemné a vyhledávané osvěžení.

Zlatko Jordanov, hráč na kaval, dřevěnou flétnu. Konečně trochu ryzí kultury a umění.

Jezero Ohrid leží na jihozápadě Makedonie na hranicích s Albánií. I přes čilý turistický ruch je stále krásné a čisté.