Většina mých klientů, pro něž mám fotit portrét, mi buď již během prvního kontaktu nebo před focením v ateliéru řeknou, že na fotografiích vypadají špatně, neumí se tvářit a focení jim není moc příjemné. Tyto pochybnosti naštěstí během fotografování zmizí. Vždy říkám, že to, zda na fotografiích vypadáte dobře, záleží na fotografovi a ne na portrétovaném. Při focení se snažím, aby panovala uvolněná atmosféra a tak po focení většina odchází uvolněná a s pocitem příjemně stráveného času.

Část strachu se pokusím rozptýlit tímto článkem, kde popíšu, jak obvykle probíhá zakázka portrétního focení. Pokud víte, co vás bude čekat, obavy zčásti vymizí a výsledek bude určitě lepší než na úvodní fotografii k tomuto článku. A nebojte se, na fotografii není výsledek zakázkového focení. Tak se tvářím, když chci postrašit či spíše pobavit svého syna.

Zadání – není portrét jako portrét

Během prvního kontaktu, ať e-mailem nebo telefonicky, se budu snažit zjistit, k čemu budete portrét potřebovat a jaké bude jeho použití. Na základě toho se blíže domluvíme, jaký portrétní balíček bude nejvhodnější a já si následně promyslím styl fotografií. Dohodneme termín focení. Poté vám zašlu e-mail s informacemi ohledně focení, adresou ateliéru a odkazem na mapu, doporučeními ohledně oblečení a dalšího postupu.

E-mail Portrétní focení

Část informačního e-mailu, který posílám klientům po dohodnutí portrétního focení.

Focení – intenzivní hodina

Když nadejde den focení, budu vás očekávat v ateliéru s již nastavenými světly a představou co fotit, abych ušetřil co nejvíce vašeho času. V ateliéru je připraveno příjemné zázemí, zrcadla a stolek pro líčení, voda, čaj nebo káva, toaleta. Před samotným focením doladíme představy a seznámím vás s průběhem.

Pak již probíhá samotné focení, kdy kolem vás tančím s fotoaparátem a běhám ke světlům a zpátky. Snažím se vás uvolnit. Pokud si rádi povídáte, budu si s vámi povídat. Pokud naopak chcete klid, pracuji v tichu. Budu vám napovídat, jak se postavit, kam nasměrovat tvář i pohled. Nechám ale i prostor vám, pokud přijdete s vlastním přáním či představou. Často nejlepší výrazy a pózy přicházejí zcela spontánně. Během focení dělám kratší i delší přestávky, kdy se můžete protáhnout a občerstvit a kdy upravuji nasvícení scény či pozadí.

Po focení vás poprosím o zaplacení a vysvětlím, co bude následovat a zeptám se, zda focení probíhalo k vaší spokojenosti.

Foto ateliér

Takto to vypadá v ateliéru, kde fotím. Jen místo mne budete stát nebo sedět vy.

Výběr fotografií – teď je to na vás

Z nafocených fotografií vyberu část nejpovedenějších, z nichž vytvořím on-line galerii.

Obvykle následující den po focení vám na tuto galerii pošlu odkaz. Doporučím vám několik portrétů, které budu považovat za nejzdařilejší. Konečný výběr fotografií pro retuš a konečné úpravy bude ale na vás. Při výběru portrétů se zaměřujte hlavně na výraz a vyznění. Barevnost, kontrast, jas, pleť apod. upravím a vylepším během postprodukce.

Webová galerie

Webová galerie, z níž vyberete snímky pro finální úpravy.

Postprodukce – retuš a barevné úpravy

Vybrané fotografie ručně a pečlivě počítačově retušuji. Nepoužívám žádný automatizovaný software, který sice většinu práce zvládne za zlomek času ruční retuše, ale výsledky jsou mnohdy umělé. Odstraňuji problémy na pleti, pleť zjemňuji, stínuji rysy obličeje, upravím vlasy, dolaďuji kontrast a jas portrétu, sjednotím barvu pleti, čímž zmizí skvrny, projasním oči a doladím celkovou barevnost a náladu portrétu. Vnímání retuše je individuální, někomu se líbí silnější úpravy, někdo dává přednost přirozenější poloze. Snažím se jít zlatou střední cestou, nedělat z portrétovaných voskové figuríny, ani nenechávat kazy na pleti, které při běžném kontaktu nevnímáme, ale na portrétu vyniknou. Pokud, poté co ode mne upravené fotografie obdržíte, budete chtít retuš jemnější nebo silnější, vám pošlu nové verze portrétů zohledňující vaše přání.

Fotografie dodávám ve dvou rozlišeních, pro web v rozlišení 1050×700 px a pro tisk ve velikosti 36×24 cm, ke stažení ve zkomprimovaném souboru (.zip).

Portrétní fotografie - před a po retuši

Příklad foto portrétu před a po retuši.

Snažím se klientům vycházet vstříc a provést je celou zakázkou tak, aby byla pro ně přínosná a příjemná. Kladu důraz na kvalitu a preciznost. Tak co, už se nebojíte?